|
- 2013-09-12 -
Az evőpálcika egy pár egyforma hosszúságú vékony rúd,
mely Kelet-Ázsiában (azon belül is főként Kínában, Japánban,
Koreában és Vietnamban) a hagyományos evőeszköz a szilárd
élelmiszer fogyasztására.
Az evőpálcika feltehetően az
ókori Kínából származik, a Shang-dinasztia (i. e. 1600 -
1100) korából származó feljegyzések szerint ekkor már használták
a kínai konyhában. A pálcika használata aztán lassan az egész
kelet-ázsiai térségben elterjedt, alapvetően azokon a
területeken, ahol jelentősebb volt a kínai befolyás.
Az evőpálcika általában egyik
végén vastagabb (ez van a kezünkben), a másik végén vékonyabb
(ezzel fogjuk meg az ételt). Fontos, hogy két egyforma
hosszúságú és kiképzésű pálcikát használjunk, hiszen csak így
lehet könnyen felemelni vele az ételt. Ha a pálcika vastagsága
végig egyforma, a megfogható végét valamilyen díszítés jelzi.
A pálcika változó hosszúságú
lehet. Az egészen hosszú, akár 30–50 cm-es pálcikákat általában
főzéshez használják, például az étel forgatására a wokban.
Kínában főként közepes és hosszú pálcikákat (20–26 cm)
használnak evőeszközként, Japánban a rövidebbeket (16–20 cm)
részesítik előnyben, Koreában a közepes méretűek a
legkedveltebbek.
Vékonyabb vége lehet enyhén
csúcsos, vagy tompa. A tompa végű pálcikák szélesebb ponton
érintkeznek egymással ezáltal könnyebb lehet az étel
megragadása, vagy a rizs szájba „lapátolása”. A hegyesebb végű
pálcikával könnyebb lehet a halak szálkázása, egyeseknek az étel
megragadása is. A pálcikára azonban nem illik felszúrni az ételt
(a hegyes végűre sem). Az eldobható, egyszer használatos
pálcikák nagy része hegyesebb végű.
Használata:
Az egyik pálcikát a tenyér és a
hüvelykujj találkozásához helyezik, kicsit megszorítják és
megtámasztják a gyűrűsujjal. A használónak meg kell győződnie
róla, hogy a pálcika stabilan áll ebben a helyzetben, a kéz
mozgatására nem mozdul el és nem csúszik ki.
A másik pálcikát a hüvelykujj,
a mutatóujj és a középső ujj közé veszik, nagyjából mintha írni
akarnának vele. A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
A felső pálcika fel-le
mozgatásával akár nagyobb darab ételt is össze lehet fogni.
A pálcika akkor kezelhető a
legkönnyebben, ha a vastagabb vége felől kb. egyharmad,
egynegyed távolságnál fogják meg, mivel így a pálcika végei igen
hegyes szöget zárnak be. Ha a pálcikák hegye nincs egy vonalban,
lefelé kell fordítani őket (merőlegesen a tányérra), majd lassan
közelíteni a tányér felé, lazább fogással. Lassan közelítve az a
pálcika, melynek hegye előrébb nyúlik, lassan visszacsúszik,
amíg a két pálcika egy vonalba kerül.
A pálcika használatával
kapcsolatban nagyon sok illemszabály létezik.
A pálcikát nem használják
zajkeltésre, figyelemfelkeltésre és gesztikulációra.
Illetlenség játszani a
pálcikával.
A pálcikával nem mozgathatnak
más tárgyakat.
Nem illik a pálcikára szúrni az
ételt.
A pálcikákat használaton kívül
vízszintesen, egymással párhuzamosan illik letenni, a tányérra,
vagy a pálcikatartóra. A pálcikatartó lehetővé teszi a pálcika
vízszintes elhelyezését az asztalon úgy, hogy a hegye nem érinti
az asztalt.
A pálcikát használaton kívül
nem szabad a rizsbe vagy a tésztába szúrni úgy, hogy a vége
felfelé áll, mert bármilyen felfelé álló, vékony hosszúkás tárgy
a füstölőkre emlékeztet, melyeket temetések alkalmával
gyújtanak.
Ez a szöveg a
magyar Wikipédia Evőpálcika című
szócikkéből származik). A CC-BY-SA-3.0 licenc
feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
|
|