A Patricius Borház lett az Év Pincészete 2016-ban
A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet.
Idén tizenötödik alkalommal adományozta a szakma a kitüntető címet az arra érdemes borászatnak.
”Az Év Pincészete Magyarországon 2016-ban” címmel a Patricius Borházat tisztelték meg a meg hirdetők, mellyel a magyar bor, a magyar borkultúra és a kultúrált borfogyasztás széles körű népszerűsítésében elért eredényeit díjazták oklevéllel,emlékplakettel és vándordíjjal.
A díj átadására idén október 20-án került sor Bodrogkisfaludon a Patricius Borházban.
A Patricius Borházat Kékessy család alapította 1999-ben. A birtokközpont a Várhegy dűlőben épült fel uradalmi présház átalakításával 1867-ben Salamin Ferenc építész tervei alapján.
„Ez a hektárról-hektárra, szinte rögről rögre újjáépített borház több, mint szenvedély, egy a jövőre irányuló elhivatottság. Ezzel a fogadalommal vásároltuk meg a kiváló adottságú területeinket, melyek sokszínűsége és gazdagsága alapvetően meghatározza boraink ízvilágát”, írja Kékessy Katinka. A fenti gondolatok fogalmazódnak meg a tulajdonos lányáról elnevezett finom, különleges, nőies borban.
Bodrogkisfalud határában fekvő I. osztályú történelmi dűlőkben termelik a történelmi tradíciókat követve a tokaji borvidékre jellemző borfajtáját a Furmintot, Zétát és Kövérszőlőt, Hárslevelűt és a Sárga Muskotályt. A borászat portfóliójában három kategória található: száraz borok, késői szüretelésű borok, és az aszu.
Az aszu borokat 2,5-4 éves fahordós érlelés után palackozzák. Az első száraz furmintot 2005-ben, az első hárslevelűt 2009-ben készítették, az első sárgamuskotályt 2008-ban készítették.
A vulkanikus eredetű talaj ásványossága és a fajták egyedi ízei adják meg a borok alapvető értékeit. Az első késői szüretelésű boruk egy kiváló évjáratban, 2003-ban készült, mely a Katinka nevet kapta és mára már védett márkanév, mint ahogy a cég neve a Patricius is.
A Patricius borok egyediségét és minőségét a világ nagy borversenyein szerzett több, mint 30 aranyérem bizonyítja, amelyhez a 2013-ban elnyert „Év legszebb szőlőbirtoka” és a most kapott „Év Pincészete 2016” díj jól tükrözi.
A Patricius Borház egyike Tokaj–Hegyalja meghatározó aktív pincészetének. A 2000-ben alapított borászat felelősnek érzi magát, hogy lehetőségeihez mérten minél többet tegyen Hegyalja újrapozicionálásáért, kultúrájának, hagyományának ápolásáért.
(EDITON)